Wytyczne do inicjacji prac komisji 5
Komisja zdrowia
- gwarancją zdrowia jest zdrowa żywność, czysta woda i powietrze, minimum stresów i życie w szczęśliwym społeczeństwie; taka jest idea Wspólnoty
- Stworzenie własnego systemu służby zdrowia opartego na zasadach pierwotnych medycyny - po pierwsze nie szkodzić.
- Wykorzystywanie dorobku naukowego i możliwości technicznych, ale stosowanie terapii holistycznych, będących skomasowanymi działaniami każdego rodzaju pomocy choremu, aby skutek był jak najbardziej korzystny,
- Wdrożenie diagnostyki na poziomie lekarza pierwszego kontaktu w oparciu o technologię NLS jako wstępnej diagnostyki. Zapewnienie szkoleń i sprzętu dla lekarzy wspólnoty w tym zakresie zdrowego trybu życia.
- Monitoring i prewencja w stosowaniu minerałów, mikroelementów oraz suplementów - ze względu na coraz większy spadek tych ważnych elementów w spożywanej żywności
- Współpraca z producentami rolnymi i ich zrzeszeniami, w celu krzewienia wiedzy o potrzebach i odpowiedzialności rolnej.
- Aktywowanie się w edukacji - prelekcje i prowadzenie zajęć w szkołach, aby na poziomie społecznym od szkoły już, każdy posiadał wiedzę podstawową o funkcjonowaniu ciała i zapobieganiu, samopomocy medycznej i świadomości w tym zakresie.
- Opracowanie zasad funkcjonowania służby zdrowia - kolejność obsługi, rola lekarzy pierwszego kontaktu, specjalistów, organizacji funkcjonowania tego systemu, prowadzenia dokumentacji medycznej, jej zabezpieczenia archiwalnego,
- Możliwość opiniowania i wyrażania zdania w zakresie powszechnych działań systemowych w zakresie różnych zdarzeń globalnych (np. pandemii, szczepień prewencyjnych itp.) Powinno być ono wiążące dla pacjenta
Propozycje:
- tworzenie nowych rozwiązań zbytu płodów rolnych, z uwzględnieniem pory dojrzałości do zbioru
- upowszechnienie stosowania kwasów humusowych dla ekologicznych upraw, obniżających o 75% stosowanie nawozów azotowych, zapewniające zwiększenie zdrowych plonów nawet do 300% (wg. opinii Zb. Martyniaka)
- produkcja zdrowych pasz dla hodowców zwierząt, redukujących stosowanie antybiotyków w żywieniu zwierząt, poprawiające jakość produkcji zwierzęcej